Miten LUMI-C eroaa Mahtista?
LUMI-C koostuu 2048 AMD CPU -nodesta (2x64 ydintä kussakin). Mahtin nodemäärä on samankaltainen, 1404 AMD CPU -noden (2x64 ydintä kussakin). Vaikka järjestelmät ovat hyvin samankaltaisia suorittimen laitteiston, ydinmäärän ja suorituskyvyn perusteella, on tärkeää huomata tällä sivulla korostetut erot.
GPU:t ja muisti
Mahtilla on vain muutamia (24) GPU-nodea, kun taas LUMI-C:lla on tukena LUMI-G ja LUMI-D massiivisella GPU-kapasiteetilla. Lisäksi Mahtilla on 256 GB muistia kaikissa CPU-nodeissa, kun taas LUMI-C:lla on myös 512 GB ja 1024 GB muistillisia nodeja (kuten Puhtilla).
Yhteydet ja SSH-avaimet
Päästäksesi LUMI:in, sinun on ensin luotava LUMI-spesifinen projekti. Huomaa, että LUMI-projekteilla on määräaika (katso alla) eikä niitä voi käyttää kansallisilla resursseilla ja päinvastoin.
Lisäksi LUMI:in pääsy on mahdollista vain MyCSC:lle ladatuilla SSH-avaimilla, eli et voi käyttää salasanoja yhdistääksesi SSH:lla. Tämä todennustapa on myös käytössä Mahtilla (ja Puhtilla) 14. huhtikuuta 2025 lähtien. Ohjeet siitä, miten luoda SSH-avainpari ja ladata julkinen avain MyCSC:hen, löytyvät SSH-avainten määrittäminen -sivulta ja Aloita LUMI:in tutustuminen -sivuilta.
Puhtin ja Mahtin tavoin LUMI:in pääsee kuitenkin myös web-käyttöliittymän kautta.
Määräaikaiset projektit
Suomalaisilla LUMI-projekteilla on määräaikainen kesto, joka vaihtelee 3 kuukaudesta enintään 3 vuoteen riippuen käyttöoikeusmuodosta:
Käyttöoikeusmuoto | Kesto | Voidaanko laajentaa? |
---|---|---|
Säännöllinen | 1 vuosi | Ei |
Benchmark | 3 kuukautta | Ei |
Erittäin suuri | 1 vuosi | Ei |
Kehitys | 1 vuosi | Kyllä, kahdesti = enintään 3 vuotta |
Lisätietoja käyttöoikeusmuodoista löytyy LUMI:n käyttöoikeussivulta Tutkimuksen Palvelut -sivustolla. Huomaa, että Suomen LUMI-käyttäjät ovat myös oikeutettuja hakemaan EuroHPC Joint Undertaking (JU) -resursseja. Lisätietoja Euroopan käyttöoikeusmuodoista täällä.
Ohjelmistojen asennuskäytännöt
Mahtin tavoin CSC tarjoaa joitakin usein käytettyjä sovelluksia valmiiksi asennettuina moduuleina LUMI:lla. Lista näistä löytyy CSC Docs:sta sekä LUMI Docs:sta.
Oman ohjelmistosi asentamisen helpottamiseksi LUMI:lle, EasyBuild-työkalu on käytettävissä yhdessä asennusreseptien (EasyConfig-tiedostot) kanssa, joiden avulla voit asentaa lisäsovelluksia koti- tai projektikansioihisi. Lisäksi on saatavilla konttikäärijä, joka on identtinen Tykky-työkalun kanssa ja tarjoaa keinon kääriä asennukset Apptainer/Singularity-kontin sisälle. Tämä suositellaan erityisesti Conda- ja pip-ympäristöille vähentämään kuormitusta rinnakkaisessa tiedostojärjestelmässä.
Jos sinulla on ongelmia ohjelmistosi asentamisessa LUMI:lle, ole hyvä ja lähetä tukipyyntö LUMI:n käyttäjätukitiimille!
Ohjelmointiympäristö ja ohjelmistopinot
LUMI:n ohjelmointiympäristö on melko erilainen verrattuna CSC:n supertietokoneisiin. LUMI:lla on kolme vaihtoehtoista ohjelmointiympäristöä, nimittäin Cray, GNU ja AOCC. Jokaisella ympäristöllä on oma kääntäjäkokoelmansa, jotka tulevat saataville ladattaessa vastaava ohjelmointiympäristömoduuli. Lisäksi tarjotaan kahta tyyppiä ohjelmistopinoja, CrayEnv ja LUMI-pinot. Katso LUMI:n dokumentaatiota saadaksesi yksityiskohtainen kuvaus saatavilla olevista kääntäjäkokoelmista ja ohjelmistopinoista sekä ohjeet niiden vaihtamiseen.
Huomautus
Riippumatta ladatusta kääntäjäkokoelmasta, yksi merkittävä ero LUMI:n ohjelmointiympäristössä on se, että siinä käytetään kääntäjäkäärejä, jotka korvaavat yleisesti käytetyt käskyt HPC-järjestelmissä, kuten Mahti. Esimerkiksi MPI-koodien kääntämisessä käytettävät käskyt, kuten mpicc
, mpic++
ja mpif90
, eivät ole saatavilla sellaisenaan. Näiden sijaan sinun tulisi käyttää kääreitä cc
, CC
ja ftn
. Katso LUMI-dokumentaatiosta lisätietoja käytettävissä olevista MPI-kääreistä.
Levyalueet ja tallennus
CSC:n supertietokoneiden tavoin LUMI käyttää Lustre-paralleelista tiedostojärjestelmää. Kuitenkin LUMI:lla ei ole nopeaa paikallista levyä, kuten Puhtin ja Mahtin paikallinen raaputuslevy. Sen sijaan tarjolla on nopea flash-pohjainen Lustre-raaputustila (LUMI-F). Käytettävissä on myös objektitallennus, kuten Allas, LUMI-O. Katso LUMI-dokumentaatiosta lisätietoja.
Saatavilla olevat osastot
LUMI:ssa on kahta tyyppiä osastoja (jonoja): kolme, jotka allokoidaan noden mukaan (vain täydet nodet voidaan pyytää, kuten Mahtissa) ja viisi, jotka allokoidaan resurssien mukaan (osittaiset nodet voidaan pyytää, kuten Puhtissa). Katso lisätietoja LUMI-dokumentaatiosta, mm. enimmäisseinämäaika/nodemäärä ja osastojen nimeäminen.
Huomaa, että LUMI-konsortion maiden projektit (esim. suomalaiset LUMI-projektit) käyttävät eri osastoja kuin EuroHPC JU -projektit. Jälkimmäiset ovat etuliitteellä ju-
ja niitä ei voi käyttää, ellei ole jäsenenä projektissa, jolle JU on myöntänyt resursseja.
Laskutus
Laskutus LUMI:ssa eroaa Mahtista. Laskutusyksiköiden (BU) kulutus riippuu esimerkiksi siitä, millä osastolla suoritat, sekä siitä, käytätkö CPU-, GPU- (LUMI-G/LUMI-D) tai tallennusresursseja, mikä muodostaa kolme eri laskutusvaluuttaa. Katso LUMI-dokumentaatiosta lisätietoja ja tarkat kaavat.
Herkkä data
LUMI-projektit eivät saa käsitellä herkkiä (henkilökohtaisia) tietoja tällä hetkellä!
Tukikanavat
LUMI-tuen pääkanava on ottaa yhteyttä LUMI:n käyttäjätukitiimiin (LUST).